Diskusija “Ko man palietot? Gāžam mītus un piramīdas kopā ar ārstiem, entuziastiem un uztura speciālistiem.”

Datums: 17.09.2022.
Laiks: 16.00-17.30
Norises vieta: Valmiermuižas parka skatuve

Lai gan viedokļi ir strīdīgi, uztura bagātinātāji paliek arvien populārāki. Nesenās pandēmijas ietvaros izvērtās asas diskusijas par to, vai ir vērts un droši lietot cinku, D vitamīnu un C vitamīnu. Ir bezgalīgs daudzums ražotāju, konsultantu, veikalu un pieeju. Aktīvi uztura bagātinātāju un piedevu atbalstītāji piedēvē atsevišķiem līdzekļiem ārstējošas spējas, kamēr citi, bieži vien pamatoti, apgalvo, ka uztura bagātinātājos var bezjēdīgi izsviest naudu. Par spīti visam, globālais uztura bagātinātāju tirgus sastāda 155.2 miljardus ASV dolāru un plānots tikai pieaugums. Uztura un veselības lauciņā parādās arī tādas jaunās vēsmas kā biohakings, kur cilvēki “ņem veselību savās rokās” un, eksperimentējot ar sevi, meklē vislabākās dzīves veida prakses un arī bioloģiski aktīvās vielas ilgmūžībai. Industrijas aizkulisēs paveras skats uz godīgiem un negodīgiem ražotājiem, mārketingu, ekoloģisko piesārņojumu un politisko lobiju. Visbeidzot, lielākā daļa no mums, sajūtot rudens vai pavasara nogurumu, negulētu nakšu paliekas vai lielu slodzi darbā, kādreiz esam domājuši: “Ko man tādu palietot, lai justos labāk?”.

Diskusiju vada: ANNA ROZĪTE  – diplomēta uztura speciāliste un sertificēts koučs.
Pirmā profesija Annai ir žurnālistikā, tāpēc, apvienojot visas izglītības un prasmes, vadīt diskusijas un intervēt cilvēkus par uztura un veselības tēmām Annai ir kā saldais ēdiens!

Dalībnieki:
Agnese Zlatopoļska – Biomedicīnas zinātniece ar darba pieredzi gēnu sekvenēšanā un laboratorijas izmeklējumos, sevi uzskata par biohakeri jeb veselības pētnieku. Brīvajā laikā pēta fizioloģiju, veselības un skaistuma uzturēšanu. Kopā ar Kasparu Vendeli dibinājusi biohakinga projektu “Veselība kā Process”.
Dainis Butkevičus – strādā programmēšanas jomā, bet viņa hobijs ir bioķīmija. Daini īpaši saista patogēnu un imunitātes ietekme uz vielmaiņu jeb “kāda velna pēc mēs vienmēr esam tik noguruši”. Viņš ir daudz pētījis nootropās un citas bioloģiski aktīvās vielas, kā arī testējis uz sevi. 
Ansis Gabriels Zauers – Uztura zinātnieks, uztura speciālists, mikrobioma pētnieks
Zane Timpare – Sertificēta uztura speciāliste un uztura žurnāliste. Zīmola ĒDIENS KĀ ZĀLES īpašniece
Anna Bole Williamson – Aizrautīga baskāje, pavāre, dārzniece, brīvdomātāja, ekoloģiste, uzņēmuma “Annas gardens” dibinātāja
Svetlana Aleksejeva –  sertificēta uztura speciāliste. Ārstniecības praksē konsultē un izglīto uztura jautājumos. Vienkāršiem vārdiem stāsta par jaunākajiem atklājumiem uztura jomā. Uzskata, ka veselīga uztura pamatā ir ilgtspējīga pārtika – kvalitatīva, sezonāla un audzēta Latvijā, tāda, kas pieejama ikvienam. Uzskata, ka apzināta pārtikas produktu izvēle un atbildīgs, samērīgs produktu patēriņš ievērojami uzlabo cilvēka veselības stāvokli un pašsajūtu.